FELVÉTELI ELJÁRÁS


A 2021/2022-es tanévre való felvételi eljárás lezárult. Ha megadod az e-mail címed, értesítünk a következő felvételi részleteiről.


ÚTMUTATÓ A FELVÉTELIHEZ


KÉRDŐÍV


Mi a jó írásbeli jelentkezés titka? Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, de legyél őszinte, és a saját véleményedet írd. Senkit nem ítélünk el a véleménye miatt, a lényeg, hogy állást tudj foglalni és ki tudj állni az álláspontod mellett.
A kérdéseket Word-dokumentumként is közzétesszük, amelyet letölthetsz a saját eszközödre. Ezt követően a kész válaszokat már csak be kell másolnod az űrlapunkra. Így a válaszaid sem vesznek el, illetve van időd átgondolni őket. Egyéntől függően a válaszok több napig csiszolódnak: olykor eszedbe juthat egy jó gondolat, amit utólag is belefogalmazhatsz a válaszodba, illetve arra is rádöbbenhetsz, hogy az a mondat oda bizony nem passzol.

MOTIVÁCIÓS LEVÉL


Mindenképp olvass el két-három, de akár több motivációs levelet is. Megszólítás, aláírás, a motivációs levél célja általában hiányzik, a helyesírás olykor fogyatkozott, de elnézzük. Lényeg a mondanivaló. A terjedelem is jelentkezőként változó: a megszólításon kívül két-három bekezdésben lehet igazán jól kifejteni a motivációdat. Ennél kevesebb a hiány érzetét keltheti, az egy-másfél oldalnál hosszabb motivációs levél pedig sallangokra, feleslegre mutathat rá. Ne feledd, a levél elsődleges célja, hogy meggyőzzön minket arról, hogy te szakkolis akarsz lenni.

SZÓBELI FORDULÓ


Légy őszinte és add magad. Mutasd meg azt, amiben jó vagy, kommunikálj a többiekkel. Az assessment center első körében csoportmunkára számíthattok, ezért jó, ha már várakozás során beszélgettek, összeismerkedtek. Az egyéni interjútól pedig nem kell félni, általában a kérdőívedben leírtakról, céljaidról, rólad érdeklődünk.


GYAKORI KÉRDÉSEK


Ki felvételizhet?
A szakkoliba felvételt nyerhet minden pozsonyi egyetemen tanuló első vagy másodéves BA- vagy Bsc-képzésben részt vevő 25 év alatti hallgató. Azok jelentkezését is várjuk, akik most nyertek felvételt valamelyik pozsonyi egyetemre.

Mikor van felvételi?
Minden évben legkésőbb május végén hozzuk nyilvánosságra az írásbeli felvételi kérdéseit és feladatait. A szóbeli felvételire júliusban, illetve pótfelvételi esetén augusztusban kerül sor.

A szakkollégiumnak csak bentlakásos tagjai lesznek?
Igen, azok az egyetemi hallgatók lehetnek a szakkollégium tagjai, akik igénylik a szálláshelyet is és beköltöznek.
Hogyan zajlik a felvételi?
A felvételi menetét, a jelentkező jogait és kötelességeit a Felvételi Szabályzat rögzíti. Röviden: A felvételi írásbeli és szóbeli fordulóból áll. Jelentkezni a felvételi meghirdetését követően az online kérdőív kitöltésével lehet, amihez külön e-mailben motivációs levelet is csatolni kell. A szóbeli felvételikre a jelentkezőkkel történő időpont-egyeztetést követően kerül sor a Szakkollégium épületében.

Hány főt veszünk fel egy évben?
Évente 6-8 hallgatót tervezünk felvenni. A tehetséges diákoknak mindig van hely a szakkollégiumban, ezért mindenképp érdemes beadni a jelentkezésed.

Mi történik, ha nem sikerül a felvételi?
Amennyiben az első fordulóban sikertelenül felvételiztél és kihirdetünk pótfelvélit, újra jelentkezhetsz. Amennyiben erre kerül sor, nem nyújthatod be ugyanazokat a válaszokat és motivációs levelet - újat kell írnod. Amennyiben pótfelvételin buktál el, már csak a következő évben jelentkezhetsz. Aki érzi magában az elhivatottságot, annak mindenképpen érdemes próbálkoznia.
Mennyi a kolidíj?
A kollégiumi díj összege 100€ havonta. A szakkoli lakóinak újonnan berendezett kétágyas szobákat biztosítunk, melyekhez konyhai rész és fürdőszoba tartozik. A körülmények ideálisak a nyugodt tanuláshoz.

Kapható-e szociális ösztöndíj?
Igen, a következő akadémiai évben is indítunk szociális ösztöndíj programot. A részletekről a felvételi során tájékoztatunk.

Milyen egy kurzus a kollégiumban?
Minden szakkollégistának félévente két kurzust teljesítenie kell. A kurzusok legalább négy, legfeljebb nyolc hallgatóval indulnak. Általában kéthetente egyszer, másfél-két órás alkalmakat tartunk, melyekre óráról óra készülni kell.
Mi a szakkollégium belső nyelve?
A szakkollégium belső nyelve a magyar nyelv. A kurzosok és előadások többsége magyar nyelven folyik, ugyanakkor szlovák és angol nyelvű előadásaink is vannak.

Milyen más programok vannak?
Áltlában kétheti rendszerességgel tartunk előadásokat egy-egy téma elismert szakértőivel, illetve vitaesteket szervezünk. Ami a közösségi életet illeti, szerveztünk már fimlklubot, játékestet, vacsoracsatát, kirándulásokat, táborokat, egyéb közös szórakozásokat.

Mik a végzés követelményei a kollégiumban?
Egy szakkollégista akkor végzett sikeresen, ha minden félévben elvégezte a kollégiumi kurzusokat, részt vett a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián és megszerezte alapdiplomáját. A sikeres végzősök oklevelet kapnak.
Hogyan juthatok el a kollégiumba?
Az útvonalat ezen az oldalon lépésről lépésre részletezzük. A kollégium a belvárosi Kapucinus utca 5. (Kapucínska 5.) szám alatt található. Tömegközlekedéssel érkezőknek a Zochova megállón érdemes leszállniuk vagy a Kapucínska villamosmegállón, ami közvetlenül a szakkollégium bejárata előtt található. A kollégium megközelíthető a Mihály-kapu irányából is, ahonnét a Klarissza utcára térve a lépcsőn kell felmenni, majd balra térni.