PÓTFELVÉTELI A 2022/2023-AS TANÉVRE


A Pozsonyi Magyar Szakkollégium pótfelvételit hirdet a 2022/2023-as akadémiai évre. Várjuk azon diákok jelentkezését, akik szeptembertől az alapképzés (Bc.) első, második vagy harmadik évét kezdik valamely pozsonyi egyetemen. A pótfelvételi írásbeli és szóbeli fordulóból áll.


1. Az írásbeli rész online tölthető ki egy Google Űrlapon keresztül. Az írásbeli rész a személyes adatok felvételéből, hat kérdésből, és egy esszéírási feladatból áll. A kérdéssort Word-dokumentunként is letöltheted, hogy később kényelmesebben átmásolhasd a válaszaid az űrlapunkba. Hogy elkerüld a leggyakoribb hibákat, olvasd el rövid útmutatónkat. Az írásbeli részt legkésőbb AUGUSZTUS 10-ig kell elektronikusan beküldened.

A kérdőívet itt érheted el.

2. A kérdőív kitöltése mellett motivációs levelet is várunk tőled – ebben fejtsd ki, miért szeretnél tagja lenni a szakkollégiumnak! A levelet a diakelnok@szakkollegium.sk címre küldd, szintén legkésőbb augusztus 10-ig.

3. A sikeres jelentkezőket e-mailben és telefonon értesítjük, a felvételi beszélgetés pontos időpontját előre egyeztetjük. Kérjük, hogy a meghallgatásra hozz egy három hónapnál nem régebbi igazolást hallgatói jogviszonyodról, illetve ha most kezded egyetemi/főiskolai tanulmányaidat, a sikeres felvételt igazoló iratokat. A felvételt nyert tagokat várjuk a szakkollégium évnyitó táborába, amelyen a részvétel kötelező.

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned, írj bátran a diakelnok@szakkollegium.sk címre, vagy üzenj a Facebook-oldalunkon. A felvételi menetét a Felvételi szabályzat dokumentuma rögzíti.

Ha kérdésed van, a chatbotunktól is kérdezhetsz, dobj egy lájk jelet neki itt.

Várjuk jelentkezésedet, sok sikert kívánunk a pótfelvételihez!

ÚTMUTATÓ A FELVÉTELIHEZ


KÉRDŐÍV


Mi a jó írásbeli jelentkezés titka? Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, de legyél őszinte, és a saját véleményedet írd. Senkit nem ítélünk el a véleménye miatt, a lényeg, hogy állást tudj foglalni és ki tudj állni az álláspontod mellett.
A kérdéseket Word-dokumentumként is közzétesszük, amelyet letölthetsz a saját eszközödre. Ezt követően a kész válaszokat már csak be kell másolnod az űrlapunkra. Így a válaszaid sem vesznek el, illetve van időd átgondolni őket. Egyéntől függően a válaszok több napig csiszolódnak: olykor eszedbe juthat egy jó gondolat, amit utólag is belefogalmazhatsz a válaszodba, illetve arra is rádöbbenhetsz, hogy az a mondat oda bizony nem passzol.

MOTIVÁCIÓS LEVÉL


Mindenképp olvass el két-három, de akár több motivációs levelet is. Megszólítás, aláírás, a motivációs levél célja általában hiányzik, a helyesírás olykor fogyatkozott, de elnézzük. Lényeg a mondanivaló. A terjedelem is jelentkezőként változó: a megszólításon kívül két-három bekezdésben lehet igazán jól kifejteni a motivációdat. Ennél kevesebb a hiány érzetét keltheti, az egy-másfél oldalnál hosszabb motivációs levél pedig sallangokra, feleslegre mutathat rá. Ne feledd, a levél elsődleges célja, hogy meggyőzzön minket arról, hogy te szakkolis akarsz lenni.

SZÓBELI FORDULÓ


Légy őszinte és add magad. Mutasd meg azt, amiben jó vagy, kommunikálj a többiekkel. Az assessment center első körében csoportmunkára számíthattok, ezért jó, ha már várakozás során beszélgettek, összeismerkedtek. Az egyéni interjútól pedig nem kell félni, általában a kérdőívedben leírtakról, céljaidról, rólad érdeklődünk.


GYAKORI KÉRDÉSEK


Mikor van felvételi?
Minden évben legkésőbb május végén hozzuk nyilvánosságra az írásbeli felvételi kérdéseit és feladatait. A szóbeli felvételire júliusban, illetve pótfelvételi esetén augusztusban kerül sor.

Csak akkor lehetek szakkolis ha bent lakok?
Igen. Mivel nappali tagozatos hallgatók jelentkezését várjuk, azok a diákok lehetnek szakkollégisták, akik igénylik a szálláshelyet és be is költöznek.

Hány főt veszünk fel egy évben?
Évente 6-8 újonnan felvett hallgatóval számolunk. A tehetséges diákoknak mindig van hely a szakkollégiumban, ezért mindenképp érdemes beadni a jelentkezésed.
Hogyan zajlik a felvételi?
A felvételi menetét, a jelentkező jogait és kötelességeit a Felvételi Szabályzat rögzíti. Röviden: A felvételi írásbeli és szóbeli fordulóból áll. Jelentkezni a felvételi meghirdetését követően az online kérdőív kitöltésével lehet, amihez külön e-mailben motivációs levelet is csatolni kell. A szóbeli felvételikre a jelentkezőkkel történő időpont-egyeztetést követően kerül sor a Szakkollégium épületében.

A felvétel függ attól, hogy ki milyen egyetemre vagy szakra jár?
A „szakkollégium“ szó és a magyarországi felépítésük valóban sejteti, hogy egy adott szak diákjai lehetnének szakkolisok. A Pozsonyi Magyar Szakkollégium esetében azonban bármelyik pozsonyi egyetem szakának nappali tagozatán diák szakkollégista lehet, aki teljesíti a felvételi kritériumokat. Azaz, nincs korlátozás arra vonatkozóan, milyen szakra jársz/fogsz járni.

Ha már egyszer felvételt nyertünk a szakkoliba, akkor a következő évben is szakkolisok maradunk?
A sikeres felvételt követően három éves képzés az egyetemi alapképzésre hasonlít: az egyszer már felvételt nyert tagoknak nem kell újra felvételizniük, „tagok maradnak.“ A bennmaradáshoz azonban szükséges, hogy teljesítsenek bizonyos feltételeket.
Mi történik, ha nem sikerül a felvételi?
Amennyiben az első fordulóban sikertelenül felvételiztél és kihirdetünk pótfelvélit, újra jelentkezhetsz. Amennyiben erre kerül sor, nem nyújthatod be ugyanazokat a válaszokat és motivációs levelet - újat kell írnod. Amennyiben pótfelvételi során nem vettünk fel, már csak a következő évben jelentkezhetsz. Aki érzi magában az elhivatottságot, annak mindenképpen érdemes próbálkoznia.

Mennyi a kolidíj?
A kollégiumi díj összege 100€ havonta. Ez magában foglalja a lakdíjat, WiFit, kurzusokat – mindent, amihez a szakkoliban hozzáférésed van. A szakkolisoknak két- vagy háromágyas szobákat biztosítunk, melyekhez konyhai rész és fürdőszoba tartozik. A konyhához saját tűzhely, hűtő és fagyasztó jár, minden folyosón mikró is van. A szakkolisok az első emeleti mosókonyhában moshatnak és teregethetnek is. A szemináriumi teremben pedig mindent megtalálsz, ami tanuláshoz szükséges.

Milyen egy kurzus a kollégiumban?
Egy diák szemeszterenként két kurzust teljesít. A kurzusok többsége öt- vagy hatalkalmas, hetente ismétlődnek, és egy kurzusalkalom körülbelül két órás. Egy héten egy diáknak csak egy kurzusa van, és figyelembe vesszük a nagyobb egyetemi szüneteket is, hogy akkorra ne szervezzünk alkalmat. A sikeres kurzusvégzés a végzési feltétel teljesítésével jár – ez kurzusonként változó. Van, hogy egy rövid előadás, beszéd, csoportos vita, de akár reflexió a tanultakra, projekt vagy mások.
Mi a szakkollégium belső nyelve?
A szakkollégium belső nyelve a magyar nyelv. A kurzosok és előadások többsége magyar nyelven folyik, ugyanakkor szlovák és angol nyelvű előadásaink is vannak. Emellett az intézményen belül a diákok igényei szerint nyelvórákat is szervezünk, hogy fejleszthessék idegennyelvi készségeiket.

Milyen más programok vannak?
Áltlában kétheti rendszerességgel tartunk előadásokat egy-egy téma elismert szakértőivel, illetve vitaesteket szervezünk. Ami a közösségi életet illeti, szerveztünk már filmklubot, játékestet, vacsoracsatát, kirándulásokat, táborokat, egyéb közös szórakozásokat.

Mik a bennmaradás és sikeres végzés feltételei?
A szakkollégista minden félévben két kurzuson vesz részt, és teljesíti annak végzési feltételeit. Emellett kiveszi a részét a munkacsoportok munkájából. A második év végéig a szakkollégistának egy sikeres B2-es szintű nyelvvizsgát is fel kell mutatnia, amire való felkészülés és a vizsga díjait a szakkollégium megtéríti.