JELENTKEZÉS - FELVÉTELI MEGHOSSZABBÍTVA AUGUSZTUS 28-IG!


A Pozsonyi Magyar Szakkollégium pótfelvételit hirdet a 2019/2020-as akadémiai évre.

Felvételt nyerhet minden, pozsonyi egyetemen tanuló első vagy másodéves Bc-képzésben részt vevő 25 év alatti hallgató. Azok jelentkezését is várjuk, akik most nyertek felvételt valamelyik pozsonyi egyetemre. A felvételi írásbeli és szóbeli fordulóból áll.

1. Az írásbeli rész online tölthető ki, legkésőbb augusztus 28. éjfélig kell elektronikusan beküldened. Itt érheted el.

2. A kérdőív kitöltése mellett motivációs levelet is várunk tőled – ebben fejtsd ki, miért szeretnél tagja lenni a szakkollégiumnak! A levelet az info@szakkollegium.sk címre küldd, szintén legkésőbb augusztus 28-ig.

3. Ha sikeresen továbbjutottál az írásbelin, szívesen várunk a szóbeli körre augusztus 31-én (szombat). A sikeres jelentkezőket mailben és telefonon értesítjük, a felvételi beszélgetés pontos időpontját előre egyeztetjük majd Veled. Kérjük, hogy a meghallgatásra hozz egy 3 hónapnál nem régebbi igazolást hallgatói jogviszonyodról, illetve ha most kezded egyetemi/főiskolai tanulmányaidat, a sikeres felvételt igazoló iratokat. A felvételt nyert tagokat várjuk a szakkollégium évnyitó táborába, amelyre szeptember 5-8. között kerül sor, s amelyen a részvétel kötelező.

Ha bármilyen kérdés merülne fel Benned, írj bátran az info@szakkollegium.sk címre, vagy üzenj Facebook-oldalunkon. Várjuk jelentkezésedet és a felvételihez sok sikert kívánunk!

Gyakori kérdések


Ki felvételizhet?
A szakkoliba felvételt nyerhet minden pozsonyi egyetemen tanuló első vagy másodéves BA- vagy Bsc-képzésben részt vevő 25 év alatti hallgató. Azok jelentkezését is várjuk, akik most nyertek felvételt valamelyik pozsonyi egyetemre.

Mikor van felvételi?
Minden évben május és július között.

Hogyan zajlik a felvételi?
A felvételi írásbeli és szóbeli fordulóból áll. Jelentkezni a felvételi meghirdetését követően az online kérdőív kitöltésével lehet. A kitöltött kérdőívhez motivációs levelet is csatolni kell. A szóbeli felvételikre júliusban, a jelentkezőkkel történő időpont-egyeztetést követően kerül sor. A szóbeli forduló helyszíne a Szakkollégium épülete.

Mi történik, ha nem sikerül a felvételi?
Nincs tragédia, a következő évben újra lehet próbálkozni. Aki érzi magában az elhivatottságot, annak mindenképpen érdemes próbálkoznia

Hány főt veszünk fel egy évben?
Idén 10 hallgatót fogunk felvenni. A tehetséges diákoknak mindig van hely a szakkollégiumban, ezért mindenképp érdemes beadni a jelentkezésed.

A szakkollégiumnak csak bentlakásos tagjai lesznek vagy lehetek külső tag is?
Azok az egyetemi hallgatók lehetnek a szakkollégium tagjai, akik igénylik a szálláshelyet is és beköltöznek.

Hogyan juthatok el a kollégiumba?
A kollégium a belvárosi Kapucinus utca 5. (Kapucinská 5.) szám alatt található. Tömegközlekedéssel érkezőknek a Zochova megállón érdemes leszállniuk vagy a Kapucinská villamosmegállón, ami közvetlenül a szakkollégium bejárata előtt található. A kollégium megközelíthető a Mihály-kapu irányából is, ahonnét a Klarissza utcára térve a lépcsőn kell felmenni, majd balra térni.

Mennyi a kolidíj?
A kollégiumi díj összege 100 EUR/hónap/. A szakkoli lakóinak újonnan berendezett kétágyas szobákat biztosítunk, melyekhez konyhai rész és fürdőszoba tartozik. A körülmények ideálisak a nyugodt tanuláshoz.

Kapható-e szociális ösztöndíj?
Igen, a 2018/2019-es akadémiai évben is indítunk szociális ösztöndíj programot. A részletekről a felvételi során tájékoztatunk.

Milyen egy kurzus a kollégiumban?
Minden szakkollégistának félévente két kurzust teljesítenie kell. A kurzusok legalább négy, legfeljebb nyolc hallgatóval indulnak. Általában kéthetente egyszer, másfél-két órás alkalmakat tartunk, melyekre óráról óra készülni kell.

Mi a szakkollégium belső nyelve?
A szakkollégium belső nyelve a magyar nyelv. A kurzosok és előadások többsége magyar nyelven folyik, ugyanakkor szlovák és angol nyelvű előadásaink is vannak.

Milyen más képzések vannak?
Áltlában kétheti rendszerességgel tartunk előadásokat egy-egy téma elismert szakértőivel, illetve rendszeresen szervezünk kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat is.

Milyen programok vannak még?
Természetesen a szakmai programokon túl a közösségi jellegű akciók (közös szórakozások, filmestek, táborok) szervezése is fontos része a szakkollégium életének.

Mik a végzés követelményei a kollégiumban?
Egy szakkollégista akkor végzett sikeresen, ha minden félévben elvégezte a kollégiumi kurzusokat, részt vett a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián és megszerezte alapdiplomáját. A sikeres végzősök oklevelet kapnak.