Hírek

mi/y – A kisebbség joga, a többség gondja?

Előadások

Május 7-én került sor a mi/y programsorozatunk utolsó eseményére, amelyen a kisebbségi jogokról beszélgettünk.

Vendégeink Fiala-Butora János kisebbségi és emberi jogi szakértő, Horony Ákos kisebbségi kormánybiztos, Grigorij Mesežnikov politikai elemző, az Inštitút pre verejné otázky elnöke, valamint Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter és jogász voltak. A beszélgetést Csanda Tamás, a szakkollégium diákja vezette. Az eseményt pedig Voda Zsófia, a szakkollégium igazgatója és a mi/y projekt megálmodója nyitotta meg ünnepélyesen.
 
Megvitattuk, miért állandó téma a szlovákiai magyarok körében a kisebbségi jogok helyzete, és kinek a felelőssége ezzel foglalkozni. Felmerült a kérdés, miért lehet jobb a többségnek is egy kisebbségbarát államban élni. Kiemeltük, mi hiányzik a jogrendszerből, és hogyan lehet a fejlettebb államokhoz hasonló jogi biztosítékokat kieszközölni. Vendégeink részletesen elemezték a kisebbségi jogok helyzetét és megoldási javaslatokat is felvázoltak.
 
Az eseményt Ovarius koncertje zárta. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ezen az inspiráló estén! Reméljük, a jövőben is találkozunk hasonló eseményeken.
📸 Nászaly Gábor

Keress fel minket!

Kövess minket!