Minden, amit a szakkollégiumról tudnod kell


Küldetésünk, hogy a pozsonyi magyar diákságnak tagjai képesek legyenek helytállni a 21. századi kihívásokkal szemben. Ezért képzésünket úgy építettük fel, hogy az egyetemi oktatást egészítse ki, hangsúlyt helyezve – az elméleti mellett – a gyakorlati tudásra is. Kurzusainknak köszönhetően a diákjaink olyan tudást és készségeket sajátítanak el, amelyek másutt nem találhatók meg ilyen formában.

A szakkollégium egyszerre közösség, demokratikus diákszervezet és szakmai közösség. A szakkollégium nem csak szállás egyetemi diákoknak, de fejlődési lehetőség. Olyan összetartó közösség, ami mellett szakmailag és emberileg is fejlődhetsz. Amellett, hogy kiismerheted magad a legaktuálisabb társadalmi témákban és tudományos trendekben, társaságra is ugyanazon fedél alatt találsz.

Hol található a szakkollégium?A Pozsonyi Magyar Szakkollégium épülete Pozsony belvárosában (Óváros) található, nyugodt helyen, ám közel a fontos tömegközlekedési csomópontokhoz. Legközelebb, az épület mellett található a Kapucínus utcai villamosmegálló, valamint száz méterre a Zochova tömegközlekedési csomópont. A szakkollégium elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy egyes egyetemek gyalogtávon (5-10 perc) belül elérhetők legyenek, valahányhoz egyenes járat visz a közeli megállókból.

Hogyan néz ki a szakkollégium?Modern szobák saját konyhasarokkal és fürdőszobával

A felvételt nyert diákok két- vagy háromágyas szobákra nyernek elhelyezést. Minden szobához saját konyhasarok áll rendelkezésre, tűzhellyel, hűtővel és fagyasztóval. A folyosóknak saját mikrójuk is van. Szintén minden szobához, valamint szobaegységhez saját fürdőszoba (zuhanyzó/fürdőkád zuhanyzóval, WC) tartozik.

Nyugodt tanulás, nyomtató, könyvtár

Emellett közös helységek is a diákok igényeit szolgálják. Minden folyosó saját korlátlan wifi-eléréssel rendelkezik. A szemináriumi teremben lehetőség van a csendes, nyugodt tanulásra, nyomtatásra és szkennelésre. A szakkollégium saját könyvtárral is rendelkezik, egy-egy szak legköltségesebb tankönyveit is tartalmazza.

Ami a diákélethez szükséges

A mosókonyhában lehetőség van a közös mosógép használata révén mosásra is. Átalvó vendég fogadására a diák saját szobájában, vagy a közösségi szobában van lehetőség. A közösségi szoba továbbá a közös szórakozások, játékestek és filmestek színtere is egyben.

Háromágyas szoba a szakkollégium második emeletén

Kétágyas szoba konyharésszel a szakkollégium második emeletén
Szobaegységhez tartozó étkezőrész négy székkel és asztallal

Konyharész a szakkollégium második emeleti szobaegységénél főzőlappal, hűtővel és mosogatóval
Fürdőszoba zuhanyzóval, mosdóval és WC-vel

Szakkollégiumi könyvtár az épület szemináriumi termében
Kabalafal az első emeleti fal egyikén

Miért jelentkezz?


Közösség.

A szakkoli magyarajkú diákok közössége. A szakmai programok mellett rendszeresen szervezünk filmklubot, közös szórakozásokat, játékesteket, kirándulásokat. Emellett együttműködünk más intézményekkel és kölcsönösen látogatjuk a SEJK, JAIK és Diákhálózat eseményeit. Minden évben legnagyobb projektünk a Pozsonyi Szakkollégiumi Találkozó, ami három napon át biztosít programokat külföldi és pozsonyi szakkolisoknak.Tudás.

Olyan kurzusokon vehetsz részt ingyen, amelyeken a szerzett tudást nagy valószínűséggel később fel fogod használni. Megtanítunk előadni, vitatkozni, érthetően és érdekesen írni, de szervezési feladatokkal is fogsz találkozni. Végzéskor olyan tudástöbblettel fogod elhagyni a szakkollégiumot, amiért mások saját szabadidejüket, pénzüket és energiájukat áldozzák.Kapcsolatok és szakmaiság.

Nem csak hasonló gondolkodású diákokat fogsz megismerni a rendezvényeink keretein belül, de egy-egy téma elismert szakértőjét, illetve más szakkollégiumok diákjait is. Emellett biztosítjuk a megfelelő körülményeket, hogy a szakmádból a maximumot hozzad ki. Nyugodt környezet, kolis könyvtár, tanulmánykötet, új projektek, kapcsolatrendszer minden diák rendelkezésére áll.Mini demokrácia.

A szakkollégiumot a diákok határozzá meg. A diákönkormányzat hoz döntést, a szakkolisok szavaznak, a vezetőség és kuratórium pedig ellenőrző szerepet tölt be. Nem csak csapatban tanulsz meg dolgozni, de megtanulod összeegyeztetni a saját és csapat érdekeit.

Hallgatóink visszajelzéseiCsicsó Ildikó, 2019-es évfolyamban felvételt nyert diák

"Mindig kicsit többet szeretnék tudni, olvasottabb, tájékozottabb, jobb szeretnék lenni, mint az átlag, és úgy érzem ebben a szakkollégium az, ami igazán segíthet. Ezen kívül pedig jó valahova tartozni, egy közösség tagjának lenni, akik a szakmai programokon túl is szívesen töltik együtt idejüket."

Csicsó Ildikó, 2019-es évfolyamJablonský Benjámin, 2018-as évfolyamban felvételt nyert diák

"Már jelentkezéskor tudtam, hogy egyszerre több munkacsoport tagja szeretnék lenni. Fotózok, digitális grafikát készítek, a weboldalat és a közösségi média felületeit szerkesztem, de a szakkoli könyvállománya is az én rezortom. A szakkollégiumban úgy fejleszthetem a képességeimet és készségeimet, hogy azzal értéket teremtek, s közben még élvezem is."

Jablonský Benjámin, 2018-as évfolyamMelecsky Kristóf, 2017-es évfolyamban felvételt nyert diák

"Az iskolához való közelség és a környezet segíti leginkább a tanulmányaimat. Jó érzés, hogy amikor este visszaérkezem, akkor nem egy kollégiumba megyek, hanem ,,haza." Ez az otthonérzet sokat segít. A másik dolog pedig az, hogy kedves emberek lakják a kollégiumot."

Melecsky Kristóf, 2017-es évfolyamCsápai Ádám, 2016-os évfolyamban felvételt nyert diák

"Rengeteg támogatást és lehetőséget kapok az oktatóktól és a kollégistáktól is. Olyan tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodtam szakkolisként, amiket szerintem nagyon kevés 21 éves embernek van lehetősége megszerezni, illetve átélni. Rengeteg érdekes embert ismertem meg, barátokra tettem szert, akik mind hozzájárultak a gondolkodásmódom és a világlátásom alakításához. Különböző szemléletmódokkal találkoztam és a látóköröm is folyamatosan tágul."

Csápai Ádám, 2016-os évfolyamNagy Zsófia, 2016-os évfolyamban felvételt nyert diák

"Az előadások erősen hozzájárultak ahhoz, hogy tágítsam a látókörömet, és hogy több témához hozzá tudjak szólni. Segítettek, hogy értelmiségibb legyek. Amit meg kell tanulnom a suliban, azt úgyis ott fogom megtanulni. A szakkollégium nekem nem a sulit egészíti ki, hanem a véleményemet, nézeteimet és személyiségemet ösztönzi a fejlődésre."

Nagy Zsófia, 2016-os évfolyam