Mi a szakkollégium?


Küldetésünk egy olyan fiatal magyar értelmiség támogatása, amelynek tagjai elmélyült szakmai ismeretekre tesznek szert. Képzésünk célja, hogy az egyetemi oktatást kiegészítve elősegítsük a társadalomtudományi és közgazdaságtudományi felkészültséget. Olyan egyedülálló képzési programokat állítunk össze, melyek során másutt nem elsajátítható készségekkel ruházzuk fel tagjainkat.

Értéknek tartjuk az innovatív látásmódot, a társadalmi érzékenységet és a vállalkozó szellemet. Közösségünk nagy figyelmet fordít arra, hogy tagjaink a világot értő, felelős értelmiségivé váljanak, ezért a legaktuálisabb tudományos és társadalmi témák is szerves részét alkotják a képzési rendszerünknek.

A Szakkollégium egyszerre szeretne fiatalok baráti társasága, szakmai közösség és demokratikus diákszervezet lenni. Nem egyszerűen a kollégisták együttlakását biztosítjuk, hanem egy olyan összatartó közösséget építünk, amely akár egy életre meghatározó élményt nyújt. Ha a szakmai fejlődés mellett olyan csapatra vágysz, ahol igazán otthonosan érezheted magad, akkor Neked is itt a helyed.

Hogyan néz ki a szakkollégium?


A Pozsonyi Magyar Szakkollégium épülete Pozsony belvárosában található, nyugodt helyen, ám közel a fontos tömegközlekedési csomópontokhoz. A diákok kétágyas szobákra nyernek elhelyezést, minden szobához saját konyhasarok, valamint fürdőszoba és WC tartozik, a gyors és korlátlan wifi-elérés természetes.
Miért érdemes jelentkezni?


Diák vagy valamelyik pozsonyi egyetemen? Pozsonyba jönnél tanulni alapképzésre és az átlagosnál többet szeretnél kihozni magadból? Elkötelezett fiatalokból álló közösséget keresel? Akkor Téged várunk!

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium azért jött létre, hogy fejlődhess, az egyetemi tömegképzés keretei között nem megszerezhető tudást, és annak alkalmazását biztosító készségeket szerezz, miközben egy baráti csapat tagjaként élheted a mindennapjaidat. A Szakkollégiumban értéknek tartjuk az innovatív gondolkodást, a csapatjátékos szellemet és a nyitottságot. Hisszük, hogy felelősek vagyunk a környezetünkért, ezért tapasztalatainkat és elsajátított tudásunkat a kisebb-nagyobb közösségek szolgálatába kell állítanunk. Azok jelentkezését várjuk, akik készek fejlődni és új ismereteket szerezni, a tanulásba időt és energiát fektetni.

Miért is fontos ez?

A negyedik ipari forradalom korában minden eddiginél gyorsabban változik környezetünk és vele a munkaerőpiaci elvárások. A generációnkat érő új kihívásokra akkor leszünk képesek válaszokat adni, ha nem szakmákban, hanem készségekben gondolkodunk. Nem tudjuk, hogy 10-20 év múlva milyen lesz a közeg, amelyben érvényesülnünk kell. Tudjuk azonban. hogy a jövő kulcskompetenciái a kritikus szemléletmód, a kreativitás, a jó kommunikációs képességek, az együttműködés és a csapatban történő gondolkodás lesznek.

Közép- és felsőoktatásunk nehezen ruház fel a fenti készségekkel, a szakkollégiumi képzések azonban igen. Mi felajánljuk a lehetőséget, hogy fejlődhess. Te döntöd el, hogy élsz-e a lehetőséggel. A felvételi során, az érett gondolkodást, az önállóságot, a fejlődés és az aktív közösségi élet iránti igényt vesszük figyelembe. Mi csak annyit kérünk, hogy a felvételikor add önmagad, légy őszinte, vidám és nyitott!

Hallgatóink visszajelzései"Mindig kicsit többet szeretnék tudni, olvasottabb, tájékozottabb, jobb szeretnék lenni, mint az átlag, és úgy érzem ebben a szakkollégium az, ami igazán segíthet. Ezen kívül pedig jó valahova tartozni, egy közösség tagjának lenni, akik a szakmai programokon túl is szívesen töltik együtt idejüket."

Csicsó Ildikó, 2019-es évfolyam"Már jelentkezéskor tudtam, hogy egyszerre több munkacsoport tagja szeretnék lenni. Fotózok, digitális grafikát készítek, a weboldalat és a közösségi média felületeit szerkesztem, de a szakkoli könyvállománya is az én rezortom. A szakkollégiumban úgy fejleszthetem a képességeimet és készségeimet, hogy azzal értéket teremtek, s közben még élvezem is."

Jablonský Benjámin, 2018-as évfolyam"Az iskolához való közelség és a környezet segíti leginkább a tanulmányaimat. Jó érzés, hogy amikor este visszaérkezem, akkor nem egy kollégiumba megyek, hanem ,,haza." Ez az otthonérzet sokat segít. A másik dolog pedig az, hogy kedves emberek lakják a kollégiumot."

Melecsky Kristóf, 2017-es évfolyam"Rengeteg támogatást és lehetőséget kapok az oktatóktól és a kollégistáktól is. Olyan tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodtam szakkolisként, amiket szerintem nagyon kevés 21 éves embernek van lehetősége megszerezni, illetve átélni. Rengeteg érdekes embert ismertem meg, barátokra tettem szert, akik mind hozzájárultak a gondolkodásmódom és a világlátásom alakításához. Különböző szemléletmódokkal találkoztam és a látóköröm is folyamatosan tágul."

Csápai Ádám, 2016-os évfolyam"Az előadások erősen hozzájárultak ahhoz, hogy tágítsam a látókörömet, és hogy több témához hozzá tudjak szólni. Segítettek, hogy értelmiségibb legyek. Amit meg kell tanulnom a suliban, azt úgyis ott fogom megtanulni. A szakkollégium nekem nem a sulit egészíti ki, hanem a véleményemet, nézeteimet és személyiségemet ösztönzi a fejlődésre."

Nagy Zsófia, 2016-os évfolyam