Jelentkezz!

Hozd ki a legtöbbet magadból, legyél szakkolis

Pozsonyba készülsz, vagy már itt tanulsz, és ki akarod maxolni az egyetemi éveidet? Mást is szeretnél a diploma mellé az életrajzodba? Összetartó magyar közösséget keresel? Ha bármelyikre is igennel válaszoltál, akkor a Pozsonyi Magyar Szakkollégium a Te választásod.

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium diákjai Gombaszögön az évkezdő tábor alatt.

Felvételi kiírás a 2024/2025-ös tanévre

A 2024/2025-ös tanévre szóló felvételi kiírás legkésőbb június 1-én kerül meghirdetésre a weboldal ezen oldalán.

Mindenkinek, aki feliratkozik egyszeri hírlevelünkre, küldünk emlékeztetőt az új tanévre történő felvételi kiírásakor. 

Felvételi kiírás a 2023/2024 tanévre

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium felvételit hirdet a 2023/2024-es akadémiai évre. Azon diákok jelentkezését várjuk, akik szeptembertől az alapképzés (Bc.) első, második vagy harmadik évét kezdik valamely pozsonyi egyetemen. A jelentkezés határideje: 2023. június 25., 23:59.

Mit csinálunk?
Mit csinálunk?

Mi a szakkoli?

Hogy mi a szakkollégium? Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni: a szakkoli ott kezdődik, ahol az egyetem véget ér. A közös filmezéseken, sörözéseken és kirándulásokon kívül egy készségcsomagot is kapsz. Megtanulsz előadni, átlátsz majd a fake news-on és a csúsztatásakon, megtudod mi a sikeres projektek titka, és hogyan szólítja meg az embereket a közösségi média.

 

A munkacsoportokban tovább csiszolhatod a képességeidet: szervezhetsz közös esteket, előadásokat, betekinthetsz a HR-es munkájába a felvételi során, de a marketing és a médiakommunikáció alapjait is elsajátíthatod. Ha attól félsz, hogy ez elvenné minden szabadidődet, megnyugodhatsz, szakkolisnak lenni heti négy-öt órát jelent.

Ebben segítünk
Ebben segítünk

Mivel jár ha szakkolis vagy?

A felvételi eljárás két fordulóból áll:

Írásbeli forduló

Írásbeli forduló. Az írásbeli fordulót online töltheted ki. Az írásbeli fordulóban történik meg a személyes adatok felvétele, kérdéseinkre való válaszadás, és az esszéírás. Ugyanitt motivációs levelet is várunk Tőled, aminek csatolására az űrlapon belül van lehetőség.

A kérdéssor dokumentumként is letölthető, amiből a válaszok átmásolhatók az űrlapunkba.

Szóbeli forduló

A szóbeli forduló assessment centerből (egy csoportos feladat megoldásából) és egyéni interjúból áll. Minden jelentkezőt e-mailben értesítünk az írásbeli forduló eredményéről, illetve sikeres továbbjutás esetén a pontos időpontokról.

A szóbeli fordulóra hozz magaddal a meghallgatásra egy három hónapnál nem régebbi igazolást hallgatói jogviszonyodról, illetve, ha most kezded egyetemi/főiskolai tanulmányaidat, a sikeres felvételt igazoló iratokat. A felvételt nyert tagokat várjuk a szakkollégium évnyitó táborába, amelyen a részvétel kötelező.

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Útmutató a jelentkezéshez

Írásbeli forduló

  • személyes adatok felvétele, hogy fel tudjuk veled venni a kapcsolatot
  • négy-tíz véleménykifejtő kérdések megválaszolása, amikben megosztod velünk a gondolataidat
  • egy esszé megírása (több téma közül választhatsz)
  • motivációs levél feltöltése

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, de legyél őszinte, és a saját véleményedet írd. Senkit nem ítélünk el a véleménye miatt, a lényeg, hogy állást tudj foglalni és ki tudj állni az álláspontod mellett.
A kérdéseket dokumentumként is közzétesszük, amelyet letölthetsz a saját eszközödre. Ezt követően a kész válaszokat már csak be kell másolnod az űrlapunkra. Így a válaszaid sem vesznek el, illetve van időd átgondolni őket.

Egyéntől függően a válaszok több napig csiszolódnak: olykor eszedbe juthat egy jó gondolat, amit utólag is belefogalmazhatsz a válaszodba, illetve arra is rádöbbenhetsz, hogy az a mondat oda bizony nem passzol.

Mielőtt nekikezdenél, mindenképp olvass el két-három, de akár több motivációs levelet is. Megszólítás, aláírás, a motivációs levél célja általában hiányzik, a helyesírás olykor fogyatkozott, de elnézzük. Lényeg a mondanivaló. A terjedelem is jelentkezőként változó: a megszólításon kívül két-három bekezdésben lehet igazán jól kifejteni a motivációdat. Ennél kevesebb a hiány érzetét keltheti, az egy-másfél oldalnál hosszabb motivációs levél pedig sallangokra, feleslegre mutathat rá. Ne feledd, a levél elsődleges célja, hogy meggyőzzön minket arról, hogy szakkolis akarsz lenni.

Szóbeli forduló

  • jégtörő feladat
  • assessment center (csoportos feladat)
  • 30 perces egyéni interjú
  • iskolalátogatásról/sikeres felvételről szóló dokumentum felmutatása

A szóbelire nem lehet, és nem is kell készülni. A legjobb tanácsunk: légy őszinte és add magad. Mutasd meg azt, amiben jó vagy, kommunikálj a többiekkel. Az assessment center első körében csoportos feladatra számíthattok, ezért jó, ha már a délelőtti várakozás során beszélgettek, összeismerkedtek. Az egyéni interjútól pedig nem kell félni, általában a kérdőívedben leírtakról, céljaidról, rólad érdeklődünk.

Gyakori kérdések

Minden évben legkésőbb május végén hozzuk nyilvánosságra az írásbeli felvételi kérdéseit és feladatait. A szóbeli felvételire júliusban, illetve pótfelvételi esetén augusztusban kerül sor.

Igen. Mivel nappali tagozatos hallgatók jelentkezését várjuk, azok a diákok lehetnek szakkollégisták, akik igénylik a szálláshelyet és be is költöznek.

Évente 7-8 újonnan felvett hallgatóval számolunk. A tehetséges diákoknak mindig van hely a szakkollégiumban, ezért mindenképp érdemes beadni a jelentkezésed.

A felvételi menetét, a jelentkező jogait és kötelességeit a Felvételi Szabályzat rögzíti. Röviden: A felvételi írásbeli és szóbeli fordulóból áll. Jelentkezni a felvételi meghirdetését követően az online kérdőív kitöltésével lehet, amihez külön e-mailben motivációs levelet is csatolni kell. A szóbeli felvételikre a jelentkezőkkel történő időpont-egyeztetést követően kerül sor a Szakkollégium épületében.

A felvételi eljárás szóbeli fordulójának meghirdetett napja definitív. A Felvételi Bizottságnak nem áll módjában a meghirdetett napokon túlnyúló pótterminust biztosítani. Amennyiben az adott évben pótfelvételit is hirdet az intézményünk, arra újra beadhatod a jelentkezésedet.

A „szakkollégium“ szó és a magyarországi felépítésük valóban sejteti, hogy egy adott szak diákjai lehetnének szakkolisok. A Pozsonyi Magyar Szakkollégium esetében azonban bármelyik pozsonyi egyetem szakának nappali tagozatán diák szakkollégista lehet, aki teljesíti a felvételi kritériumokat. Azaz, nincs korlátozás arra vonatkozóan, milyen szakra jársz/fogsz járni.

A sikeres felvételt követően három éves képzés az egyetemi alapképzésre hasonlít: az egyszer már felvételt nyert tagoknak nem kell újra felvételizniük, „tagok maradnak.“ A bennmaradáshoz azonban szükséges, hogy teljesítsenek bizonyos feltételeket.

Amennyiben az első fordulóban sikertelenül felvételiztél és kihirdetünk pótfelvélit, újra jelentkezhetsz. Amennyiben erre kerül sor, nem nyújthatod be ugyanazokat a válaszokat és motivációs levelet - újat kell írnod. Amennyiben pótfelvételi során nem vettünk fel, már csak a következő évben jelentkezhetsz. Aki érzi magában az elhivatottságot, annak mindenképpen érdemes próbálkoznia.

Az űrlap kitöltése és beküldése után automatikusan kapsz egy visszaigazoló e-mailt a válaszaiddal együtt. Amennyiben ezt megkaptad, megnyugodhatsz, eljutott hozzánk a jelentkezésed. Ellenkező esetben vedd fel velünk a kapcsolatot. Az eredményt a forduló lezárását követő 4-5 napban küldjük el Neked e-mailben.